Skola

Första veckan är gjord

Efter att barnens pappa varit hemma under nästan två år och kombinerat det med studier, är det nu min tur att ta över. Jag kommer att jobba ungefär halvtid och har fått ett fantastiskt schema där första lektionen på dagen börjar sent för att jag ska kunna stötta sonen genom morgonrutinerna och till skolan. Just morgonen är svår och att kunna ta sig till skolan själv ligger ganska långt borta. Inte för att han inte klarar av att åka buss, för det gör han självklart, men för att motståndet mot att gå till skolan fortfarande finns och dessutom kan en liten miss i morgonens rutiner förstöra en hel dag.

De tre första dagarna i skolan har fungerat okej, men några saker har försvårat. För det första skickade skolan hem ett schema för första veckan där det stod ämnen utsatta, vilket självklart gjorde att sonen tolkade det som ”vanliga” lektioner. Lektion för honom betyder att han ska jobba och lära sig något. När dess lektioner första dagen byttes mot att se en spelfilm kom ett sms som gick ut på att de skulle se film och att det kändes meningslöst.

Andra dagen fick han samtala med sin mentor och bestämde då lite mer hur hans schema ska se ut. Målet är hela skoldagar i alla fall fyra dagar i veckan, men riktigt så kommer det inte att se ut inledningsvis. Vissa ämnen är i nuläget ingen idé att tvinga honom till, det blir bara kontraproduktivt. På sikt hoppas vi att det är möjligt för honom att sitta själv och jobba när resten av klassen har lektioner i dessa ämnen. Just nu vill han bara fly.

Mina egna elever har också gått tre dagar och jag håller ett extra öga på de elever som har diagnoser och/eller svårt med mående och det sociala. Igår hade vi en kort utedag där eleverna i två årskurser gjorde olika samarbetsövningar och flera av de elever jag varit lite orolig för kom och var med efter bästa förmåga. Det finns mer att jobba med, men jag är så otroligt stolt både över dem och över alla våra snälla och fina elever som verkligen accepterar varandra. Det är helt klart det bästa med det program där jag arbetar.

Nästa vecka blir det vardag på riktigt för hela familjen. Eftersom som jag, likt sonen och många andra elever, trivs bäst med rutiner och ett tydligt schema, ska det bli skönt med en ”vanlig” vecka.

Foto av Katerina Holmes från Pexels

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.